Kesähelteillä heinäkuussa muiden polskiessa uimarannoilla, me Lauran kanssa hikoilimme itsellemme läppäreiden ääressä teknisen viestinnän sertifikaatit. Mistä ihmeestä on kyse? Mikä on teknisen viestinnän sertifikaatti?

Suomessa teknisen viestinnän asiantuntijoilla on kirjava koulutustausta, varsinkin meillä hieman, hmm, kypsempään ikään ehtineillä. Hieno juttu on, että Vaasan yliopistossa on olemassa Teknisen viestinnän maisteriohjelma ja Tampereen yliopistossa kielten maisteriohjelmassa voi suorittaa Teknisen viestinnän erikoistumisopinnot. Lisäksi Oulun ja Jyväskylän yliopistoissa voi tehdä hajanaisia tekniseen viestintään liittyviä opintoja. Mutta esimerkiksi oman työn ohessa ei teknistä viestintää voi tällä hetkellä opiskella missään vaikkapa täydennyskoulutuksena.

Jos kuitenkin olet teknisen viestinnän ammattilainen ja haluat sen myös todistaa, voit nyt hankkia itsellesi teknisen viestinnän ITCQF-sertifikaatin. Tätä sertifikaattia hallinnoi ITCQF eli International Technical Communication Qualification Foundation, joka on Puolassa perustettu teknisten viestijöiden yhteisö.

Sertifikaatin saamiseksi suositellaan, että osallistut ITCQF:n kehittämään kahden päivän mittaiseen koulutukseen, jossa käydään läpi perusasioita teknisestä viestinnästä. Lisätietoja koulutuksen sisällöstä löydät vaikkapa täältä: ITCQF® Certificate for Technical Communication Professionals.

Pelkkä koulutus ei vielä riitä, vaan sinun tulee myös läpäistä sertifiointikoe saadaksesi sertifikaatin. Me Lauran kanssa läpäisimme kokeen, ja ei ole kyllä mikään jännittänyt niin paljon pitkään aikaan kuin tuo kokeen tekeminen.

Koulutus sopii myös mainiosti sinulle, joka olet mahdollisesti tullut alalle vastikään ja haluat saada kokonaiskuvan siitä mitä tekninen viestintä pitää sisällään. Tai jos työskentelet esimerkiksi ison yrityksen HR-ammattilaisena ja tiimiisi kuuluu teknisiä kirjoittajia ja informaatiosuunnittelijoita, kannattaa sinun osallistua koulutukseen, koska se antaa hyvän kuvan siitä kuinka laaja-alaisia tekniset viestijät ovat ja mitä kaikkea heidän tulee osata.

Ja ei, sinun ei tarvitse matkustaa Puolaan käydäksesi koulutuksen, me Adinassa tarjoamme tätä koulutusta nyt Suomessa sekä kasvotusten että virtuaalisesti.

-Anu