Asiantuntijaprofiili: Laura

Miten kuvailisit itseäsi?

Olen tekstistä ja tekniikasta innostunut nörtti.

Innostun herkästi ja uppoudun helposti syvällekin asioihin. Haluan silti lähestyä asioita ylätason kautta ymmärtääkseni kokonaiskuvan ja sijoittaakseni yksityiskohdan kokonaisuuteen.

Nautin uusien asioiden oppimisesta ja aika monta kertaa olen kuullut perheenjäseniltä, että mitäs jos joskus et opiskelisi jotain uutta vaan viettäisit ihan vapaa-aikaa töiden jälkeen. (Väitöskirjahaaveet eivät sovi tähän ehdotukseen.)

 

Mitä tekisit, jos et tekisi tätä?

Pienenä halusin olla arkeologi. Äiti sitten huomautti, että siinä työssä joutuu kaivelemaan esiin ikivanhoja ruukkuja, joissa saattaa olla hämähäkkejä. Sen jälkeen halusin olla raviohjastaja.

Nykyisin olisin varmaankin valokuvaaja.

 

Olen parhaimmillani tulkkina järjestelmien käyttäjien ja IT:n välillä.

Mihin olet erikoistunut Adinassa?

Useimmiten hoidan konsultointiprojekteja ja koulutusta ja sen ohella firman verkkosivustoa, Facebook-sivua ja markkinointia.

Jos meillä on projekti, joka liittyy informaatioarkkitehtuuriin tai -suunnitteluun, sisältöstrategiaan, DITAan tai sisällönhallintajärjestelmiin, silloin olen useimmiten mukana. Erilaiset yritysarkkitehtuuriin, organisaatioiden eri tuotosten harmonisointiin ja työkaluihin liittyvät hankkeet laskeutuvat myös pöydälleni.

Hoidan myös InDesign-taittoja ja ihan vaan perinteistä kirjoitttamista tarpeen vaatiessa.

Lokalisointiasiat jätän mielelläni muille, niitä varten meillä ovat Maaret ja Katri.

Väliin hyppään myös pois Adina-hommista, ja käyn opettamassa teknistä viestintää Tampereen yliopistolla.

Millainen tausta sinulla on?

Opiskelin käännöstiedettä Tampereen yliopistossa 1997-2008. Varsinaiset opintoni valmistuivat jo 2003, mutta työelämä vei mennessään ja gradu tuli valmiiksi vasta, kun yliopisto uhkaili lisäopinnoilla opetussuunnitelman muuttuessa.

Erikoistuin tekniseen viestintään ja sivuaineitani olivat muun muassa hypermedia, tiedotusoppi ja informaatio-oikeus. Hypermediaa ei enää kukaan sillä nimellä tunnekaan. Opintoihin kuului hypermediaohjelmistojen ja tietoverkkojen opiskelua, verkkosivujen ja hypermediasovellusten suunnittelua ja käsikirjoitusta, animaatiota ja 3D-grafiikkaa, ja niin poispäin. Tämä on tainnut muutaman mutkan kautta kehittyä pelitutkimuksen opinnoiksi. 

Töiden ohella olen kerännyt lisää koulutusta avoimesta yliopistosta ja muista oppilaitoksista. Olen suorittanut mm. vuoden mittaiset Design Management -opinnot Lapin yliopistossa (nyk. palvelumuotoilu) ja kaksi vuotta kestäneenä oppisopimuskoulutuksena media-alan perustutkinnon Taitotalossa.

Tällä hetkellä työn alla on Tiimiakatemian Tiimimestari-tutkinto, sillä opettaminen, kouluttaminen ja mentorointi alkavat olla suuri osa työtäni, ja tiimijohtamisen ja -oppimisen periaatteet sopivat niihin hyvin.

Jäsenyydet

Olen ollut Suomen teknisen viestinnän yhdistyksen jäsen vuodesta 2002 ja toiminut useissa hallitusrooleissa puheenjohtajasta rahastonhoitajan kautta Näkymä-lehden päätoimittajaan. Nykyisin olen rivijäsen.

Pysyäkseni vielä paremmin perillä alan tapahtumista, olen myös alan ehkä suurimman yhdistyksen, amerikkalaisen STC:n (Society for Technical Communication) jäsen.

Todella monia vuosia sitten olin myös enemmän mukana kansainvälisen teknisen viestinnän piireissä ollessani ensin Suomen delegaatti INTECOMissa ja sitten INTECOMin PR-vastaava.

 

 

Sertifikaatit ja lyhyet kurssit

Nykyisen työni kannalta oleellisia ovat nämä:

Esiintymiset

 • Content Management Strategies/DITA Europe, 2012 ja 2014
 • Content Management Strategies/DITA North America, 2015
 • IEEE Professional Communication Society Conference, 2007, 2010, 2015
 • Information Energy, 2019
 • NORDIC TechKomm, 2016
 • Society for Technical Communication, 2006 (tästä se julkinen esiintyminen ulkomailla lähti!)
 • Suomen teknisen viestinnän yhdistyksen seminaarit, 2002, 2005, 2008, 2009
 • TCEurope Colloquium, 2015
 • tekom Europe Roadshow, 2014
 • tekom Frühjahrstagung, 2019
 • WritersUA conference, 2007

Julkaisut

Julkisia kirjallisia tuotoksia onkin vähemmän, koska monissa konferensseissa konferenssipaperit on annettu vain osallistujille. Mutta laitetaan nyt nekin vähät.

Ja se vuoden 2008 gradu? Ehkä sitä ei enää kehtaa julkaista.

Lauran tekstit Adinan blogissa

Kiinnostaako DITA?

Mietitkö sinä DITAa? Laura miettii sitä päivittäin, blogiksi asti.