Adinalaiset

Adinalaiset ovat pitkään alalla toimineita teknisen viestinnän konkareita.

Anu Granroth

Anu Granroth

Toimitusjohtaja, osakas

Anu on Adinan toimitusjohtaja, joka tj-tehtävien ohella keskittyy asiakasprojektien vetämiseen, konsultointiprojekteihin ja koulutuksiin. Anu on koulutukseltaan englannin ja ranskan kielen opettaja Oulun yliopistosta, mutta tehnyt suurimman osan työurastaan teknisen viestinnän alalla.
 
Anu aloitti teknisenä kirjoittajana ja siirtyi sitten informaatiosuunnittelijan ja projektipäällikön töihin. Ennen Adinan perustamista Anu vastasi Microsoft Mobilen puhelinten ja niiden lisälaitteiden asiakastukimateriaalien portfoliosta.
 
Käyttäjäystävälliset tuotteet ja käyttöohjeet ovat Anun sydäntä lähellä ja hän ymmärtää hyvin käyttäjien tuen tarpeet. Anu on erityisen kiinnostunut myös laadunvalvonnan, sisällöntuotannon, ja lokalisoinnin prosessien kehittämisestä. Anu on ollut myös puhujana useissa kansainvälisissä teknisen viestinnän alan konferensseissa.
 
Out of office: Anulla on kaksi kouluikäistä tytärtä ja jos aikaa jää, hän viettää sen mieluiten lukien kaikkea mahdollista sanomalehdistä runouteen, niin suomeksi, englanniksi, ranskaksi tai ruotsiksikin. Ja jossain välissä hän myös opettelee soittamaan pianoa.
Laura Katajisto

Laura Katajisto

Teknologiajohtaja, osakas

Laura on Adinan teknologiajohtaja. Laura on valmistunut Tampereen yliopistosta ja erikoistui siellä tekniseen viestintään ja hypermediaan. Tällä hetkellä Laura mietiskelee, ehtisikö palata yliopistolle väitöskirjan tutkimussuunnitelma kainalossa.

Laura on työskennellyt teknisen viestinnän rooleissa vuodesta 2003 ensin Nokialla ja sitten Microsoftilla. Anun tavoin Laura aloitti uransa teknisenä kirjoittajana ja informaatiosuunnittelijana mutta teknologiaorientoituneena päätyi pian IT-rooleihin, hankkien myös ITIL Foundation Certificaten IT-palvelumuotoilusta ja ScrumMaster-sertifioinnin. Laura ehti Nokia/Microsoft-uransa aikana kehittää kolmea toinen toistaan vaikuttavampaa ja monipuolisempaa sisällönhallintajärjestelmää. Laura on esiintynyt useissa kansainvälisissä konferensseissa ja puhunut aiheista kuten DITA, responsiivisten verkkosivujen ja mobiililaitteiden sisällöntuotanto, ja sosiaalinen media asiakastuen muotona.

Teknisen viestinnän lisäksi Lauran osaamista ovat sitä tukien design management, graafinen suunnittelu, valokuvaus, verkkosivujen suunnittelu, käyttöliittymä- ja käyttäjäkokemussuunnittelu sekä digitaalinen markkinointi.

Out of office: Laura tunnustautuu nörtiksi ja aktiiviseksi Indiegogo- ja Kickstarter-kampanjoiden tukijaksi. Hän on aktiivinen valokuvaaja ja pelaaja ja kuluttaa aikaansa leikkimällä kissojensa kanssa (ja World of Warcraftissa), seuraamalla ravihevosiaan ja pyrkimällä oman elämänsä Masterchefiksi. Lauralla on ollut myös toinen ”ura” Suomen teknisen viestinnän yhdistyksen eri rooleissa.

Minna Brown

Minna Brown

Asiakkuusjohtaja, osakas

Minna on Adinan asiakkuusjohtaja. Hän on Lauran tavoin valmistunut Tampereen yliopistosta ja on myös PMP-sertifioitu projektipäällikkö.

Minna on erittäin kokenut projektipäällikkö, joka ei vähästä hermostu. Suurimman osan 16-vuotisesta Nokia/Microsoft-urastaan Minna veti menestyksekkäästi käyttöohjeprojekteja, joiden tuloksena syntyi käyttöohjeita kaikille mahdollisille tuotteille mitä talossa tehtiin, kuten puhelimille, niiden lisälaitteille, erillisille ohjelmistoille ja appiksille. Tätä ennen myös Minna oli tekninen kirjoittaja ja dokumentointikoordinaattori.

Minna keskittyy niin suurten kuin pientenkin projektienkin suunnitteluun, aikataulutukseen, budjetointiin, riskienhallintaan, sidosryhmäviestintään ja alihankintaan liittyviin asioihin. Minnalla on myös vuosien kokemus eri aikavyöhykkeillä työskentelevien virtuaalitiimien johtamisessa. Minna on erittäin selkeä viestijä, joka saa välillä mahdollisesti kaoottiseltakin tuntuvan projektityöskentelyn sujumaan kuin tanssi. Kuten muillakin Adinalaisilla, Minnalla on vahva teknisen viestinnän osaaminen ja hän tuntee sisällöntuotantoprosessit erittäin hyvin.

Out of office: Minna rakastaa liikuntaa (juoksemista, pyöräilyä ja erilaisia jumppia) ja lukemista ja on kierrättämisen edelläkävijä. Lisäksi Minna laulaa kuorossa ja yrittää löytää aikaa vanhalle käsityöharrastukselleen.

Maaret Johansson

Maaret Johansson

Asiakkuusjohtaja, osakas

Maaret on Adinan asiakkuusjohtaja, ja myöskin Tampereen yliopiston kasvatteja.

Maaret työskenteli Nokialla/Microsoftilla 15 vuoden ajan ensin käännöskoordinaattorina ja projektipäällikkönä ja sittemmin tiiminvetäjänä ja liiketoimintapäällikkönä. Ennen uraansa teknisen viestinnän parissa, Maaret työskenteli käännöstoimistossa ja kansalaisjärjestöissä.

Maaret on erikoistunut strategiseen suunnitteluun, liiketoiminnan ja riskien hallintaan ja alihankkijasuhteisiin. Minnan tavoin Maaret on kokenut virtuaalisten tiimien vetäjä ja tietää, kuinka hallinnoida suuria ja pieniä kehitysprojekteja. Maaret on myös taitava organisaattori ja saa asiat rullaamaan nopeasti eteenpäin.

Out of office: Maaret rakastaa salsaa ja zumbaa, viettää aikaa lapsiensa kanssa ja pyrkii lukemaan aina kun on mahdollista. Hän on myös kiinnostunut vieraista kielistä ja kulttuureista.

Indi Liepa

Konsultti

Indillä on yli 25 vuotta kokemusta teknisen viestinnän ja IT-alan rooleista niin isoissa (esimerkiksi Bell Labs Lucent Technologies, Nokia ja Microsoft) kuin pienemmissä yrityksissä. Indi on ehtinyt tekemään lähes kaikkea teknisen viestinnän alaan ja teknisen viestinnän järjestelmien kehitykseen liittyvää, ja on ollut muun muassa tekninen kirjoittaja, informaatiosuunnittelija, Concept Owner, informaatioarkkitehti, Enterprise Architect, Product Owner ja prosessimanageri.

Indiä kiehtoo asioiden tekeminen fiksummin ja paremmin, käytetyistä teknologioista riippumatta. Tästä syystä Indi onkin koko uransa ajan ollut kiinnostuneempi ja kiinnostuneempi sisällönhallintajärjestelmistä, prosessien parantamisesta, taksonomioiden hyödyntämisestä ja uusien teknologioiden ja arkkitehtuurien käytöstä.

Indi oli OASIS DITA Technical Committeen perustajajäsen ja edusti Nokiaa ensimmäisen DITA XML -standardin virallistamisessa ja oli merkittävässä roolissa tuoden DITA-arkkitehtuurin Nokialle. Indi on kiertänyt puhumassa DITA-arkkitehtuurin käyttöönotosta useissa kansainvälisissä konferenseissä.

Indin työympäristöä on jo vuosien ajan ollut agile-kehitys, lean-prosessien käyttöönotto ja käyttäminen sekä monimutkaisten, yritystason projektien hallinointi ja johtaminen.

Out of office: Indi rakastaa kävelyitä, matkustamista, uusien kielten opiskelua, luonnossa oleilua ja puutarhanhoitoa sekä golfin peluun opettelua.

Leena Id

Sisältöstrategi

Leenan rooli Adinalla keskittyy sisältöstrategiaan ja sen kehittämiseen sekä projektinhallintaan. Leena on ollut teknisen viestinnän alalla 2000-luvun alusta asti ja on tehnyt niin kirjoittamista, projektinhallintaa kuin kehitystöitäkin. Leena on PMP-sertifioitu projektipäällikkö ja hallitsee projektin tavoitteiden ja laajuuden hallinnan, aikatauluttamisen, budjetoinnin, riskien hallinnan ja viestinnän. Leena on tottunut työskentelemään virtuaalisissa tiimeissä ja johtamaan niitä. Leenalla on hyvin laaja koulutustausta, sillä hänellä on maisterin tutkinnot englannin kielestä, biologiasta ja kasvatustieteestä. Leena on työskennellyt useilla erilaisilla aloilla, ja kokemusta löytyykin telekommunikaatiosta raskaaseen teollisuuteen ja verkkokameroista lääkintälaitteisiin.

Leena on hyvin kiinnostunut sisällön ja prosessien laadusta ja siitä, miten nämä vaikuttavat loppukäyttäjän kokemukseen. Leena on parhaimmillaan sukeltaessaan liiketoiminnan ja käyttäjätiedon ytimeen etsiäkseen sisältöön kohdistuvia vaatimuksia ja löytääkseen oivaltavia parannuksia yrityksen sisältöstrategiaan. Leena myös hyvin mielellään kehittää ja optimoi sisällöntuotantoon ja projektinhallintaan liittyviä prosesseja. Leena on ollut mukana kaikenlaisissa kehityshankkeissa, esimerkiksi sellaisissa joissa kehitetään sisällön tyyliä, lopputuotteiden ulkoasua ja toimivuutta ja käännös- ja terminologiaprosesseja.

Out of office: Leena rakastaa tanssimista kaikissa sen muodoissa. Flamenco on erityisen lähellä Leenan sydäntä, mutta aina silloin tällöin hän lähtee myös vakiotanssien ja latinalaisten tanssien tunneille. Kun Leena ei tanssi, hänet löytää Zumbasta tai hölkkäämästä. Leena nauttii myös kaikenlaisista kulttuurikokemuksista teatterista konsertteihin, ja häntä ei voi pitää pois rentouttavista kylpylöistä.

Ulla Ojanen

Sisällöntuottaja

Ulla valmistui englannin kääntäjäksi ja tulkiksi sekä kirjallisuustieteilijäksi Tampereen yliopistosta, mutta kääntäjän ura jäi, kun vuonna 1996 kävi kutsu tulla Nokiaan tekniseksi kirjoittajaksi. 14 vuotta vierähti kirjoittajana, minkä jälkeen Ullan tehtäväksi tuli kouluttaa ja opastaa muita kirjoittajia, kehittää prosesseja ja työkaluja, teettää käyttäjätutkimuksia ja valvoa teknisen kirjoittamisen laatua.

Ullan ammatillinen intohimo kohdistuu dokumentoinnin tehostamiseen: kuinka tuottaa tekstiä nopeasti ja resursseja tuhlaamatta ja silti säilyttää erinomainen laatu. Suosikkeja aiheen tiimoilta ovat modulaarinen dokumentaatio ja tekstien uudelleenkäyttö. Koska Ulla kehitti ja omisti Nokian ja sittemmin Microsoft Mobilen tyylioppaan, oli tyylioppaan kirjoittaminen myös Ullan ensimmäisiä tehtäviä Adinassa.

Out of office: Ullan löytää joko kasvimaalta tai -huoneesta vihanneksia kasvattamasta tai sitten metsästä kahden pienen koiran kanssa. Talvet sujuvat esikasvatuksen, puutarhakirjojen ja kutimien voimalla.

Eija Mattila

Sisällöntuottaja, informaatiosuunnittelija

Alunperin Eija valmistui Tampereen yliopistosta englannin ja ruotsin kielen opettajaksi, mutta vuosituhannen vaihteessa Nokia ja tekninen viestintä imaisivat mukaansa, muun muassa kirjoittamaan ohjeita ja kuvauksia Nokian verkkoelementeille sekä myöhemmin editoimaan Nokia-puhelinten käyttöoppaita ja kehittämään niiden tyyliä.

Eijalla on pitkä kokemus rakenteisesta ja modulaarisesta dokumentaatiosta. Eija on ehtinyt dokumentoida myös magneettikuvauslaitteita ja raskaita työkoneita; näiden tuotteiden parissa myös tuoteturvallisuus ja siihen liittyvät varoitustekstit tulivat tutuiksi.

Out of office: Huhtikuun lopulta pitkälle syksyyn kaikki aika kuluu golfatessa ja kesämökillä. Talvella ohjelmaan kuuluu lenkkeilyä, kuntosalia ja teatterissa käyntiä.

Markku Vesa

Tekninen kirjoittaja

Teknisen kirjoittajan tittelillä työskentelevä Markku toimii Adinalla useissa projekteissa erityisesti taittajan roolissa. Markku opiskelee työn ohella yliopistossa englantia ja pelitutkimusta, mutta löysi tiensä Adinalle teknisen viestinnän erikoistumisopintojen kautta.

Opinnoissaan Markku on keskittynyt englannin kielen lisäksi etenkin käytettävyyden tutkimukseen. Käytettävyys ja sujuva kielenkäyttö yhdistyvät dokumentaation suunnittelussa niin tekstin kuin ulkoasunkin osalta, ja tekninen viestintä antaakin Markulle mahdollisuuden valjastaa laajan opintotaustansa käyttöön.

Out of office: Markku laulaa bassoa kuorossa, soittaa kitaraa, pelaa videopelejä ja piirtää.

Katri Rask

Lokalisointikoordinaattori

Katri työskentelee Adinalla lokalisointikoordinaattorina. Katri on valmistunut alunperin Tampereen yliopistosta, pääaineenaan saksan kielen kääntäminen ja tulkkaus, muita opintoja oli suomenkielinen viestintä, tiedotusoppi ja englannin kielen kääntäminen.

Katri toimi työuransa alussa englanti-suomi kääntäjänä käännöstoimistossa sekä Nokia-puhelinten kieliversioiden testaajana. Pidempi työura löytyi Nokian ja myöhemmin Microsoftin asiakasdokumentointi-tiimeissä, joissa Katri siirtyi pian teknisestä kirjoittamisesta lokalisointi-tiimien lukuisiin eri rooleihin. Katrin hoitamat kehityshankkeet lokalisoinnissa olivat lähinnä käännösprosessien hiominen erityisesti massakäännätysten osalta sekä käännöskulujen minimoiminen uudelleenkäytön ja käännösmuistien avulla.
Katri on ollut töissä myös palveluneuvojana maksu-TV asiakkaiden asioita hoitavassa tiimissä.

Out of office: Katrille rakkaita harrastuksia ovat lukeminen, koiran kanssa ulkoilu sekä osallistuminen aktiivisena vanhempana juniorijääkiekon moninaisiin tukitehtäviin.

Katja Aarnio

Lokalisointikoordinaattori

Katja työskentelee Adinalla lokalisointikoordinaattorina. Katja valmistui Tampereen yliopistosta Katrin tavoin pääaineenaan saksan kielen kääntäminen ja tulkkaus. Sivuaineinaan hän opiskeli suomenkielistä viestintää, lakia ja englannin kielen kääntämistä.

Katjan kansainvälinen työura alkoi Nokiassa käännöskoordinaattorin tehtävistä. Lokalisointispesialistina hän hoiti koordinoinnin lisäksi käännös- ja julkaisuprosessien kehityshankkeita. Katjaa kiehtoo erityisesti validoinnin rooli osana lokalisointiprosessia.

Projektinhallinnan lisäksi Katjaa kiinnostavat rahoitus ja kustannustehokkuus, ja niinpä hän opiskeleekin töiden ohella liiketaloutta.

Out of office: Katjan löytää vapaa-aikana joko lukemasta tai leipomasta. Neljän lapsen harrastukset tarjoavat lisäksi mukavasti tukitehtäviä.   

Heli Kakko

Lokalisointi- ja julkaisukoordinaattori

Heli työskentelee Adinalla lokalisointi- ja julkaisukoordinaattorina. Tässä roolissa Heli hoitaa käännösten ja niiden validoinnin lisäksi myös kielten laaduntarkkailua ja laadun jatkuvaa parantamista. Toisen hattunsa alla Heli hoitaa online-julkaisua.

Heli on valmistunut Oulun Ammattikorkeakoulusta liiketalouden koulutusohjelmasta. Heli työskenteli aikoinaan mm. Nokian verkkopuolen tuotekehitysprojekteissa katselmointikoordinaattorina sekä myös Nokian kirjasto- ja tietopalvelussa. Työskentely kansainvälisissä tiimeissä ja jättimäiset ekselit ovat siis tulleet tutuksi vuosien varrella.

Helillä on myös monipuolista asiakaspalvelukokemusta ravintola-alalta, ja tarvittaessa hän hoitaa myös sen puolen hommat sujuvasti.

Out-of-office: Helin kolme kissaa, ihanat siskontytöt ja satunnaiset matkat Ahvenanmaalle pitävät Helin kiireisenä myös vapaa-ajalla.

Mirka Huhtanen

Projektipäällikkö

Mirka työskentelee Adinalla projektipäällikkönä. Hän valmistui Tampereen yliopistosta pääaineenaan englanti ja informaatiotutkimus.

Mirka aloitti uransa teknisenä kirjoittajana, minkä jälkeen hän oli muutaman vuoden ajan team leader ja sisällöntuotannon ja lokalisoinnin projektipäällikkö softafirmassa ja käännöstoimistossa.

Nokia/Microsoft-uransa alussa Mirka veti kansainvälisiä lokalisointitiimejä, ja vietettyään muutaman vuoden informaatiokonsulttina, hän työskenteli useita vuosia sisällöntuotannon projektipäällikkönä. Mirka teki töitä niin puhelinten ja niiden lisälaitteiden kuin erillisten appisprojektienkin parissa, ja oli vastuussa projektinhallinnan prosessien kehityksestä ja ohjeistuksesta.

Mirkan pitkä ja laaja kokemus erilaisissa projektinhallinnan tehtävissä antaa hänelle erinomaisen kyvyn arvioida miten projektien tulee edetä ja mihin kannattaa seuraavaksi tarttua.

Jatkuvan oppimisen kannattajana Mirka on uransa aikana opiskellut useita kursseja projektinhallintaa, markkinointia ja johtamista. Viimeisimpänä hän on opiskellut digimarkkinointia, kirjanpitoa ja espanjaa.

Out of office: kotona Mirka huolehtii teini-ikäisistä lapsistaan, kahdesta pienestä koirasta, muutamasta kanasta ja valtavasta puutarhasta, missä kokeilut erilaisten kukkien ja pensaiden kanssa pitävät hänet kiireisenä kesän ajan. Pieni mutta tärkeä osa Mirkan vapaa-aikaa on omistettu lukemiselle, taiteelle ja musiikille.